Bakgrund

DinoFajten tog sina första stapplande steg nångång runt tidigt 2000-tal när Mattias Dristig arbetade på ett eftermiddagshem för barn som gick i tredje klass. Barnen satt och lekte med några plastdinosaurer i samlingssoffan och det dröjde inte länge förrän pennor, papper och tärningar togs fram och grunderna till ett simpelt räknespel utvecklades tillsammans med barnen. Många av grunderna till händelsekorten finns med från den här tiden när DinoFajten var en enkel, inplastad speldummy vid namn ”DinoDuellen”.

Spelet testades och utvecklades med åren och spelades även på helgkvällarna av Mattias vänner. Det blev mer och mer tydligt att DinoFajten (då: DinoDuellen) var ett spel som även vuxna uppskattade väldigt mycket. Tankarna att faktiskt ge ut spelet väcktes och efter lite efterforskningar skippades tankarna att ”sälja in” spelet till en spelutgivare. Detta var innan tider av Kickstarter, Gamecrafter, Print-On-Demand och de stora spelföretagen tog inte in spel från okända aktörer.

dinofajten_retro_speldummy
Första spelbara versionen.

Någon gång kring år 2010 målade Feni Hagman de första bilderna på de dinosaurer som utgjorde spelarnas flockar. Därefter påbörjade Mattias ett arbete att göra en enkel grafisk design för spelet. Detta arbete avbröts däremot då en lösning för själva hälsopoängens beräkning inte kunde lösas på ett tillfredsställande sätt.

kopia_orginal_vuxen
Dinokort med bild av Feni Hagman. Grafiska försök av Mattias Dristig.

Ett eget företag hade bildats redan 2011 men Mattias saknade en kompanjon med mer grafisk kompetens som kunde dela visionen om ett upptryckt spel. Händelsekorten behövde också en mer ruffig design för att tilltala lite äldre spelare. Sedan kom livet och jobb i vägen men 2015 blev förutsättningarna för en utgivning mer lovande: Måns ”Smuts” Svenson fick i uppdrag att teckna Händelsekorten och grafikern Andreas Kjellander knöts nära projektet. Målet blev att få ut spelet i samband med julhandeln 2015 och en uttalad utgivningsplan för 200 upptryckta spel mejslades fram.

IMG_7592
Händelsekortsbilder av Måns ”Smuts” Svenson.

Sedan gick det fort framåt. En mer enhetlig grafisk spelprofil utarbetades, offerter togs in för att pressa priserna på alla spelkomponenter, en lyckad Crowdculture-kampanj gick av stapeln, DinoFajten äntrade facebook och relationen med framtida spelare byggdes upp. Under hösten medverkade spelet i den prestigefyllda innovationstävlingen ”The Brewhouse Award” för kreativa näringar och lyckades ta sig till final. Som ett direkt resultat av tävlingen såldes DinoFajten på NK i Göteborg under julhandeln.

upptryckta_spel
200 st upptryckta spel

 

mattias_nk
Mattias Dristig säljer DinoFajten på NK Göteborg i samband med julhandeln 2015.

 

innehåll
Innehåll i ett spel.

I början av 2016 gick den officiella släppfesten av stapeln på Spelets Hus i Göteborg och den första officiella turneringen hölls. Denna vanns av Magnus Haglund. Kort därefter medverkade Mattias Dristig på GothCon och SciFiWorld med spelet för att sprida det ytterligare.

IMG_1425_2_watermark
Bild från Släppfesten på Spelets Hus 2016. Foto: Fia Torstensson.
gothcon_speltest
DinoFajten speltestas i indiespelsrummet på GothCon 2016.

När detta skrivs (april 2016) är cirka hälften av alla spel sålda och fler och fler börjar upptäcka hur roligt DinoFajten är. När vi når 150 sålda spel så påbörjas arbetet med en expansion.

Keep DinoFajtin´!